Ibland undrar man vad man gör för fel. Nu har turbon troligen slutat fungera, igen. Går det att fixa enkelt eller?
Senast var det sommaren 2006 som vi upptäckte att turbon i våran Volvo Penta 2003T inte ville vara med längre.
Då blev det en utbytes turbo som med arbete kostade 16000:-. Hoppas att vi klarar oss lindrigare undan denna gång.
När turbon inte fungerar så tappar man rätt ordentligt med fart och det är inte så kul. Det är precis vad jag befarade redan hösten 2008 när båten inte kom upp i den fart jag önskade, men hoppades lite på att det kanske bara var beväxtningen på botten.
Men nu, våren 2009, när båten var ren och nymålad så kunde jag inte hoppas på dt längre. Efter lite demontering så visade det sig att turbon stod still. Så nu blir der reparation igen, men nu gör vi det själva.
På långfredagen var det dags att se över problem mer i detalj. Vi monterade bort aggregatet från utblåset. Här är tipset att lossa den nedre oljeledningen vid själva motorblocket och inte på turbon. Det är rejält trångt runt turbon.
När vi väl hade fått loss den och kunde prova den så märkte vi att den snurrade hur lätt som helst!? Men var fanns felet då? Lite funderande och provande visade att det var i gjutgodset på avgas delen (den lite större fyrkantiga delen som sitter skruvat på blocket) som turbinhjulet fastnade mot. (Se bilden och pilen som visar var, ungefär.) Det visade att det fanns gott om fastbrända partiklar av olika storlek där. Så med lite slipkraft och smärgelpapper så slipade vi bort allt som inte skulle vara där och vips så snurrade det hela utan problem.
Monteringen var rätt knölig då det är trångt, men vi lyckades få dit den och en provstart visade att turbon snurrade fint.
Vi plockade ihop lite och drog ut på en liten provrunda som visade det vi hade hoppas på, att det fungerade perfekt.
Så nu hade vi sparat minst 2200:- på att inte köpa en reparationssats, vi hade haft lite kul och känt oss nyttiga.
Nu hoppas vi att det håller som det är tänkt. Skall även slå en signal till Volvo Penta för att höra vad dessa partiklar kan bero på.