Det har inte blivit så mycket uppdaterande av denna hemsida senaste året, så nu är det dags. Därför blir det ett långt inlägg och hela är inte klart…. mer text kommer….
Året 2018 inleddes med lite olika projekt. En vinter som var lagom kall och en del snö hade kommit. Att vara vid båten i mars var trevligt och även om det var svalt så är det skönt att få vara i naturen. Det första projektet var att montera en ny bänkskiva i pentryt, vilket finns i ett annat inlägg.
Sedan var det dags för ett litet mindre projekt men ack så praktiskt. Jag monterade in 3 stycken små voltmätare och några lysdioder i panelen. De tre voltmätarna köptes från tyska Lascar och kostade inte så mycket. En enkel installation med två tunna trådar som kopplas på där man vill mäta. Jag har dom för förbrukningsbanken, solcellerna och motorbatterierna. Därmed har jag hjärnkoll på läget. Lysdioderna är varningslampor och information om att något är påslaget. Den nedre till exempel visar om tryckvattenpumparna är påslagna.
När väl båten kommit i sjön så upptäcktes att varmvattenberedaren hade börjat läcka. Efter ganska många på nacken (misstänker jag) så hade tidens tand börjar göra sitt jobb. Rost m.m. var tydligt.
Jag ville dock utöka kapaciteten så det blev ett inköp av en storlek större. Ökade från 20 liter till 40 liter. Valet föll på en Isoterm variant som även går att köra på 220 volt (varför skriver vi fortfarande 220 volt när det ’är 230 volt vi har?!?). Det blev till att fixa lite fräscha kopplingar och baxa den på plats. Allt gick som önskat! Så sommaren bjöd på skönt varmvatten under lite längre tid än vanligt. Men å andra sidan var ju sommaren 2018 väldigt varm och skön under lång tid.
Den sköna sommaren lockade många till vårt favorit tillhåll, L:a Korpmaren. En av dessa gäster från båtklubben var det unga trevliga paret som kom med den häftigaste båten jag sett på länge. En Storm-Janne! Eller ”Stormskärs Janne”, eller ”Myrsky-Janne. En mycket sjövärdig båt byggd i Finland. Må hända att den är rank, men den klarar det mesta. Perfekt för att åka ut på sjön och fiska även i grov sjö.
Det hände trots allt ganska mycket under sommaren. Det var varmt och torrt och Sverige led av tomma brunnar och brinnande skogar. Men varje sommar har ett slut, så även 2018. Dagarna i september var sköna och det ibland var det magiskt att vara ute i skärgården.
Men så blir det alltid dags ändå, att dra upp båten. Det blev en lite tidigare torrsättning i 2018 då jag hade annat inbokat den helg jag egentligen ville ta upp båten.
Dagen var en vacker morgon med vindstilla och inte alltför svalt. En riktigt skön dag.
Men hösten hade kommit. Löven hade lagt en snygg matta runt Årstaviken. Den lilla bäck som rinner vid båtklubben var synnerligen vacker. Undrar varifrån vattnet egenetligen kommer? Från början var det en sjö ute på Årstafältet, men den finns inte längre…..
När båten väl kommit upp ur vattnet så visade det sig att botten och dreven hade fått väldigt mycket alger som vuxit sig fast och det hela stank illa av avlopp och sunkmark. Men med högtryckstvätten så kom det mesta av.
Som vanligt så tar allt några timmar och det är både skönt och sorgligt att se båten på land. Denna vinter finns en hel del planer och det blir ett stort steg framåt på vissa områden. Mer om det nedan. Inför vintern så sätter jag på en speciell press i stället för kapellet. Det har öglor som fäster i de vanliga fästena. Väl på plats så kommer sedan ställning och yttre press.
Höstens stora jobb skulle bli att slipa bort all gammal bottenfärg. Jag fick hjälp av en kamrats företag och hans gossar. Med slipmaskin satte dom i gång. Det tog väldigt lång tid av någon anledning. Denna långa tid gjorde att det blev lite väl dyrt, men det får man tugga i sig. Nu är botten i alla fall ren från skadlig färg. Några få fläckar där bockarna stått finns kvar men de fixar jag vintern 2018-2019.
När det var dags för att börja med vårrustningen så skulle botten målas snygg. Det fanns egentligen tre alternativ. 1. Måla inte. 2. Epoxibehandla med pigment iepoxin. 3. Epoxifärg.
Jag valde epoxifärg efter mycket kontrollerande av för- och nackdelar. Många hävdar att Coronet-båtar inte har problem med blåsor. Så jag gick för epoxifärgen Trilux Hard Eco. En biocid-fri färg som är hård och har ett visst skyddande lager. För att mota havstulpanerna lite så valde jag svart färg. Dom gillar inte mörker. Vi får se hur det kommer att gå. Snyggt blev det i alla fall.
Nästa projekt som har tagits tag i är att installera en Eberspächer Vattenvärmare. Detta för att kunna få varmvatten även efter någon dag i hamn utan landström. Då det även finns en värmefläkt på slingan så kommer den att kunna ge lite värme vid behov. Jag valde att montera den mot skrovet i ytan under doghouse bredvid varmvattenberedaren.
Först plastades och limmades två reglar fast mot skrovet. En ganska enkel åtgärd.
Sedan monterade jag även en teak-plywoodskiva på reglarna för att få en större monteringsyta. Skivan oljades in för att klara eventuellt fukt bättre.
Värmaren och cirkulationspumpen monterades sedan på plats samt kopplingslist för det elektriska. På bilden syns även kopplingarna till värmeslingan. Tyvärr är det olika dimensioner på de olika komponenterna, så en ”övergång” fick skapas. Men det blev ganska bra ändå. Starten av enheten gick inte smärtfritt då det visade sig att bränsleledningen läckte in luft. Den delar sugrör med luftvärmaren så ett T-stycke har monterats och det blev inte helt tätt. Men efter lite pillande så verkar det ha ordnat sig också. Så nu finns det både luft- och vattenvärmare i våran pärla. Hoppas vi blir nöjda med resultatet.
Nästa projekt blev till att utöka vattenkapaciteten. Innan så har vi en tank om ca 200 liter, men om man skall ut på längre tur så kan det vara skönt med lite extra vatten ombord. Så en s.k. vattensäck på ytterligare 200 liter låg på önskelistan.
Utrymmet under soffan/kojen har varit dåligt använd av nyttiga saker så efter en liten rensning så fick säcken plats där.
Men för att slippa att alltid ha 200 liter extra i båten så har jag monterat en trevägsventil så man kan välja hur vattnet skall flöda. Via denna ventil kommer även påfyllning att ske. Det gör att den anslutning som finns på toppen av säcken måste sättas igen.Jag har lite ideer men det kommer nog bli en extra koppling på en kort slang. Vi får se hur det blir.
Sista projektet vad gäller båten i sig var att fylla igen de hål som tidigare ägare gjort i aktre skarndäck. har väntat på att temperaturen skall vara OK och att det inte regnar eller är onödigt fuktigt. Så epoxiplast från Biltema fick göra jobbet. Småsprutor fylldes och sprutades ned i hålen tills det var ”fullt”.
Under vintern har det även sytts nya gardiner till ruffen. Tyvärr visar inte bilderna detta på ett bra sätt men jag kan lova att det blev väldigt bra, även om två små gardiner måste sys om. Med alla dynor på plats så känns det fantastiskt bra. Ruffen är riktigt mysig och ombonad. Här skall jag även försöka jobba lite i sommar i stället för på kontoret.
Det har varit sköna dagar innan sjösättning. Soligt och ibland riktigt varmt. Många dagar runt påsk var det bara t-shirt på som gällde. Det är något visst med att hålla på med båten under några vårdagar. Som en balsam för skälen. Goda vänner att prata med mellan varven och så.
Det också en fantastisk känsla när man känner sig klart med allt som man tänkt sig. Båten är denna vår snyggare än någonsin och på ena bilden syns även att gösstaken kommit på. Den har fått lite omvårdnad i källaren på jobbet tillsammans med locket till gasflaskan. Inget som egentligen syns men som man vet om ändå….
Så till slut så kommer stunden då båten är i sjön och helt klar för en underbar sommar. Nu får vi hoppas att vädret är snällt med oss så vi får en skön sommar med många övernattningar i vår fantastiska skärgård.